Warmtepompen zijn duurzame energiesystemen die energie uit de omgeving als bron gebruiken en omzetten in bruikbare warmte. Bij bronnen kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de buitenlucht, de bodem, grondwater of afvalwarmte (bij industriële processen). Bent u klaar voor de toekomst zonder aardgas want de overheid wil 50.000 woningen per jaar ‘gasloos’ maken om uiteindelijk in 2050 alle woningen gasloos te hebben.
De warmtepomp vermindert de uitstoot van CO2. Het rendement voor verwarming is 140 tot 200 procent. De bron van warmte is bovendien onbeperkt en kosteloos beschikbaar: grond- en oppervlaktewater, buitenlucht en ventilatielucht.
Een lucht-water warmtepomp haalt de energie uit de buitenlucht welke wordt overgedragen middels een warmtewisselaar aan het koelmedium. Een warmtepomp maakt voor het grootste deel gebruik van ‘gratis’ hernieuwbare energie uit de omgeving, ze zijn een duurzaam energiebesparend alternatief voor de gas gestookte cv-ketel. Een warmtepomp is in Nederland, t.o.v. aardgas, rendabel bij lage temperatuur afgifte systemen zoals vloerverwarming, LT (Laag Temperatuur) convectoren en LT-radiatoren.
Een buitenunit, die kan worden versterkt door zonnepanelen, verwarmt het water voor zowel thuisgebruik als de radiatoren of stralende vloer. Het systeem kan ook worden ingebouwd in de centrale verwarmingsinstallatie, wat de installatiekosten beperkt. De hoeveelheid energie die de warmtepomp gebruikt is laag in vergelijking met de opbrengst. 65 % tot 80 % van de door de warmtepomp geleverde energie wordt ‘gratis’ gewonnen uit de omgeving. Hierdoor verbruikt een warmtepompinstallatie minder energie dan een klassiek verwarmingssysteem.